Fotografische ode aan Jules Verne in Groninger boekenantiquariaat

Gedurende de maand september is in het kader van de manifestatie Noorderlicht een bijzondere presentatie van oorspronkelijke 19de-eeuwse stereofotografie te zien bij antiquariaat Berger & De Vries in Groningen. De expositie, getiteld “Reis om de wereld in 80 slagen”, bestaat uit twee zogenaamde stereo-kijkkasten. In iedere kijkkast zitten 40 in stereo gemaakte reisfoto’s. Alle plaatsen die Phileas Fogg tijdens zijn beroemde reis om de wereld aandeed, zijn op de foto’s terug te zien.

De expositie is een ode aan de fantasie van Jules Verne, zegt mede-initiatiefnemer Eddy Marsman. “Verne bedacht reizen in een kogel naar de maan en met een boot onder het poolijs. Honderd jaar later werd het pas werkelijkheid. Met deze tentoonstelling draaien we het om. Nu heeft iedereen het over 3D en laten wij zien dat het in de tijd van Verne al bestond.”

Behalve de stereofoto’s is er ook een vitrine, ingericht door Henk Gorter, lid van het Jules Verne Genootschap, met betrekking tot de geschiedenis in boekuitgaven van Een reis om de wereld.

“Reis om de wereld in 80 slagen” is te zien bij Antiquariaat Berger & De Vries, aan de Pelsterstraat 27–29 te Groningen, van zaterdag 10 september tot en met zaterdag 8 oktober. De opening vindt plaats op 10 september van 12.00–16.30 uur.

Voor meer informatie, zie bergerendevries: Reis om de wereld in 80 slagen.

Zie:Nieuwsoverzicht.