Boekpromotie: De reis om de wereld in 80 dagen

Door Tanja Kiewiet

Bij de masterklas van OSG Erasmus kreeg ik als de eerste opdracht een boekpromotie maken van een boek van Jules Verne.
Ik heb gekozen voor: de reis om de wereld in 80 dagen. Jules Verne was een Franse schrijver, geboren in Nantes 8 februari 1828 en overleden in Amiens 24 maart 1905. Hij wordt beschouwd als een van de eerste sciencefictionschrijvers. Hij voorspelde uitvindingen en gebeurtenissen die later echt gebeurden.

Samenvatting

Het verhaal speelt in 1872 en gaat over een rijke alleenstaande man: Phileas Fogg. Hij woont in Londen, heeft 1 knecht (Passepartout) en gaat iedere dag naar zijn club, de Reformclub waar hij zijn vrienden ontmoet. Op een dag praten ze over een bankberoving en over de dief die wel het land uitgevlucht zou zijn. Zo zei een van de vrienden dat de wereld kleiner was geworden, omdat je veel sneller rond kunt reizen, men kan de wereld wel rondreizen in 3 maanden. Phileas Fogg beweerde dat het wel in 80 dagen zou kunnen. Dit werd een weddenschap. Zo vertrok Phileas Fogg samen met Passepartout, achtervolgd door Fix een inspecteur van de politie, die dacht dat Phileas Fogg de bankrover was. Tijdens deze reis beleven ze van alles en passeren ze de verschillende tijdzones waardoor het spannend wordt of Phileas Fogg de weddenschap zal winnen en of rekening gehouden zal worden met de datumgrens. Ook zorgde inspecteur Fix later voor problemen die veel vertraging tijdens deze reis veroorzaakten.

Beschrijving van de belangrijkste personen:

Phileas Fogg: een aantrekkelijk type, fors, ongeveer 40 jaar met een edel knap gezicht, blond haar, baard, een mooi gebit en een heldere blik.
Het is een raadselachtige, zonderlinge man die nauwkeurig is, die weinig emoties toont, die geen tijd verspilt en geen overbodige bewegingen maakt, hij neemt altijd de kortste weg en gaat weinig met andere mensen om. Verder wil hij geen aandacht en is hij kalm en eerlijk.

Passepartout: een man van ongeveer 30 jaar, met een trotse houding, een vriendelijk gezicht en blauwe ogen. Hij had een gezonde kleur, bolle wangen en verward donker haar. Ook was hij lenig en sterk.
Hij is eerlijk, handig, aardig en spraakzaam. Verder is hij volgzaam en heeft hij een openhartig karakter.

Inspecteur Fix: een klein mager mannetje, enigszins zenuwachtig gezicht, levendige ogen met lange wimpers.
Hij is slim, erg zeker van zichzelf, vastberaden, een beetje verwaand en ongeduldig.

De stijl van het boek:

Mijn mening over het boek:

Ik vond het een leuk en leerzaam boek. Het boek was interessant, omdat je wat leert over de verschillende tijdzones en het passeren van de datumgrens. Bovendien was het ook spannend of Phileas Fogg de weddenschap zou gaan winnen.
Mensen die geïnteresseerd zijn in hoe je vroeger kon reizen zou ik aanraden dit boek te lezen.

Tanja Kiewiet, oktober 2005

Zie: Boekpromoties voor de masterclass.