Boekpromotie: Een reis rond de wereld in 80 dagen

Door Lisa Engberts

Dit boek gaat over Phileas Fogg en Jean Passepartout die een weddenschap aangaan met de Reformclubgenoten van Fogg, nadat in de krant had gestaan dat een reis rond de wereld in 80 dagen mogelijk was. Ze reisden langs verschillende wereldsteden, zoals Suez, Bombay, Calcutta en nog vele andere. Ook maakten zij tijdens hun reis gebruik van verschillende vervoersmiddelen, zoals mailboten, treinen, rijtuigen, jachten. Uiteindelijk is hun reis met soms wat hindernissen onderweg, waaronder de redding van een vrouw, goed verlopen. Door te profiteren van het tijdverschil hebben ze de reis zelfs in 79 dagen voltooid.

De belangrijkste personen in dit verhaal zijn Phileas Fogg, een eerlijk en rustig man die altijd denkt dat alles goed komt, Jean Passepartout ook een oprecht man die altijd opkomt voor zijn meester. De derde hoofdpersoon is Aouda die tijdens de reis door de beide heren wordt gered en later zelfs met Fogg trouwt. De heer Fix tenslotte is een doortastende detective die beide heren Fogg en Passepartout op de hielen zit omdat hij hen verdenkt van het plegen van een bankoverval.

Ik heb het meest genoten van de steden die de heren Fogg en Passepartout tijdens hen reis bezoeken, omdat deze steden er toen heel anders uitzagen dan nu en ik er nog nooit geweest ben. Wat ik ook erg leuk vond is dat Fogg, Passepartout en zijn olifantenreisgezellen Aouda redden van de indiase volkstam de Brahamen die Aouda zagen als Gouden Vrouw en haar daarom wilden verbranden.

Dit ongelofelijke verhaal dat rijk is aan vriendschap, haat, eerlijkheid en doorzettingsvermogen speelt zich af in de laatste vier maanden van het jaar 1872.

Ik kan iedereen aanraden dit spannende boek te lezen omdat je veel leert over hoe de steden er vroeger uitzagen, op welke manier men vroeger reisde en er staan veel wetenswaardigheden in. Kortom een zeer interessant boek dat je bijna in één keer uitleest.

Dit boek heeft lange zinnen en het taalgebruik is soms best wel moeilijk omdat er vaak voor mij onbekende woorden inzaten en woorden die tegenwoordig niet meer worden gebruikt, zoals elkander dat is nu elkaar en de koude dat is nu de koelte.

Lisa Engberts, oktober 2005

Zie: Boekpromoties voor de masterclass.