Boekpromotie: Twintigduizend mijlen onder zee

Door Karst de Boer

Ik heb het boek Kapitein Nemo gelezen. Dit is het verhaal van het boek ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ van Jules Verne, naverteld voor kinderen door Heleen Kernkamp-Biegel.

Het gaat over een kapitein die samen met andere mensen een schip heeft gebouwd dat onder water kan omdat ze het niet leuk meer vonden aan wal. Ze wilden avontuur. Het lukte ze om een watervrij schip te bouwen. Professor Aronax, Koenraad en Ned Land voeren op de Abraham Lincoln, om een geheimzinnig zeemonster op te sporen. Dat blijkt de onderzeeër van kapitein Nemo te zijn. Ze denken dat het een grote walvis is en Ned Land schiet met zijn harpoen op de zogenaamde walvis. Kapitein Nemo neemt hen gevangen en ze beleven veel avonturen onder water.
Een keer gingen ze naar een eiland, er woonden helaas inboorlingen die het schip aan wilden vallen. Toen de inboorlingen naar binnen wilden gaan kregen de inboorlingen een schok van de leuning die onder stroom stond.

De belangrijkste personen zijn :
KAPITEIN NEMO, hij is mysterieus en geheimzinnig. Hij heeft de onderzeeboot ‘Nautilus’ bedacht en gebouwd.
En zijn gevangenen:
PROFESSOR ARONAX weet heel veel over de zee en zit vaak achter de glaswand van de bibliotheek naar buiten te kijken.
KOENRAAD is het hulpje van de Professor en heel slim.
NED LAND is een walvisjager en wil telkens ontsnappen.

Ik heb het meest genoten van : het inktvissengevecht MAAR DAT MOET JE MAAR ZELF LEZEN.

Het verhaal speelt zich af in 1866.
In het originele boek van Jules Verne staan best veel moeilijke woorden. Het boek dat ik heb gelezen is makkelijker, maar je kunt er nog wel aan zien dat het een oud verhaal is. In het originele boek is Ned Land een harpoenier, in mijn boek noemen ze dat een walvisjager.
Want walvisjagers zijn niet meer in.
Er zitten korte en lange zinnen in die soms moeilijk te begrijpen zijn.
Er zitten weinig onbekende woorden in. In het originele boek staan wel ouderwetse zinnen en woorden zoals ‘ge’, ‘zijt’, ‘donderbussen’ en ‘arsenaal’.

Je zou dit boek moeten lezen omdat het heel humoristisch, spannend, avontuurlijk en verdrietig is. Verder is het eigenlijk heel bijzonder voor die tijd, want onderzeeërs kende men toen nog niet en van elektriciteit had bijna niemand nog gehoord.

Karst de Boer, oktober 2005

Zie: Boekpromoties voor de masterclass.