Boekpromotie: Vijf weken in een luchtballon

Door Jara Gerrits

Dit verhaal speelt zich af in de jaren rond 1800.

In het boek komen drie hoofdpersonen voor :

  1. Samuel Ferguson, beter bekend als Doctor Ferguson. Hij is heel verstandig en wijs, maar ook best een beetje koppig. Als hij iets in zijn hoofd krijgt dan moet dat ook gebeuren.
  2. Joe. De bediende van Doctor Ferguson. Een man met goede eigenschappen, en een goed vertrouwen in zijn meester. Hij begrijpt altijd precies wat Doctor Ferguson wil, en hij heeft altijd een goed humeur. Doctor Ferguson vindt hem hartstikke zeldzaam.
  3. Dick Kennedy. Hij is een goede vriend van Doctor Ferguson en een echte Schot; openhartig, resoluut en toch wel een beetje koppig. Ten slotte ook wel goed en stoer. Hij vist graag, maar hij is eigenlijk een goede jager.

Het boek gaat over een man (Doctor Ferguson) die veel bezig is met de wetenschap. Hij wil het nog onbekende Afrika bestuderen, maar dat zal niet makkelijk gaan, want er zijn meer mensen die dit hebben geprobeerd, maar wie het niet gelukt is, omdat de negers hun op vreselijke manieren hebben vermoord. Hij zal dus iets beters moeten verzinnen om Afrika te kunnen onderzoeken.
Hij is maanden bezig met het bedenken van iets waardoor de negers hem niet zullen pakken. Dan weet hij het : een luchtballon …

Eén van de leukste stukjes uit het boek vind ik die koppigheid van Doctor Ferguson. Toen Dick Kennedy in de krant las dat zijn vriend een ballonvaart over Afrika wilde maken, wou hij hem tot het laatste moment tegenhouden. Maar Doctor Ferguson wou juist dat Dick meeging. Dick vroeg ; „ maar als wij dan vallen ? ”
Waarop Samuel antwoordde :
„ Wij zullen niet vallen, ik heb alles goed voorbereid en ik weet zeker dat jij ook mee gaat, dus ga je mee naar de weegschaal, zodat ik weet hoeveel vracht ik nog mee kan nemen. ”
Hierop had Dick niets meer te antwoordden en liep toen maar met Samuel mee. Nee, tegen Samuel zijn koppigheid was niets in te brengen.

In het boek staan :

Veel lange zinnen, soms wel langer dan dertig woorden, maar er zijn ook wel eens zinnen met maar vier woorden.

Best wel veel moeilijke woorden, maar dat wil niets zeggen over hoe leuk het verhaal is, want het verhaal is hartstikke leuk !

Ook staan er wel een paar woorden in waarvan je vast nog nooit hebt gehoord, maar er staan ook veel bekende woorden in.

Zelfs staan er woorden in die tegenwoordig niet meer gebruikt worden, zoals Des avond, of Oktober, die nog met de ‘ C ’ wordt geschreven.

Maar ik vind, dat andere mensen het boek moeten lezen, omdat het spannend is, omdat er leuke grapjes in zitten en je kan er nog iets van opsteken. Dit was mijn boekpromotie.

Jara Gerrits, oktober 2005

Zie: Boekpromoties voor de masterclass.