Boekpromotie: De reis om de wereld in 80 dagen

Door Fabian Lie

Jules Verne

Portret: Jules Verne

Jules Verne leefde in 1828 tot 1905.
Het knappe aan hem was dat hij een vooruitziende blik had. Hij schreef over het reizen in een luchtballon en in 80 dagen de wereld rond en 20.000 mijlen onder zee en reizen naar de maan. In die tijd hadden ze geen duikboot of duikpakken,en raketten die naar de maan vliegen.

20.000 mijlen onder zee

De samenvatting

Boek: 20.000 mijlen onder zee

In het boek 20.000 mijlen onder zee is iedereen bang voor het monster dat allemaal schepen laat zinken, behalve Ned Land, samen met de zeer geleerde professor Aronnax en zijn assistent Conseil varen ze de zee op zoek naar het monster.
Ze worden door de duikboot geramd.
Kapitein Nemo probeert hen te laten verdrinken maar dat lukt niet en ze worden vrienden. Na een gesprek met Nemo gaan ze naar het onderwater eiland Taro daar worden ze bijna opgegeten door een haai. Ned Land vindt een schat. Dan gaan ze naar het eiland Vulkania. Ned Land stuurt oorlogschepen met flessenpost daar heen om te ontsnappen hij ontmoet kannibalen die hem willen roosteren.
Een tijd later staat het eiland op ontploffen.
Dan zinkt het schip en overleven Conseil, Aronnax en Ned Land.

De hoofdpersonen

Ten eersten heb je Ned Land. Ned land lijkt op een stoere matroos.
Maar het is geen matroos. Hij is nergens bang voor en is niet vaak bezorgd maar als het om leven en dood gaat is hij altijd paraat.

En nu professor Aronnax.
Het is een echte professor en hij is de enige die mag weten over de uitvindingen van kapitein Nemo verder is hij erg behulpzaam.

Dan de assistent van Aronnax dat is Conseil.
Conseil is de hele tijd bang dat ze door kapitein Nemo worden vermoord.
En hij probeert samen met Ned Land te ontsnappen.

En dan tot slot kapitein Nemo. Kapitein Nemo doet uitvindingen die in die tijd nog niet eens bestonden. En neemt echt hele grote risico’s.
Zijn schip heet de nautilus.

Het leukste gedeelte is wanneer ze in de duikboot zitten.
En het einde.

Het boek speelt af in 1728.

Ik raad aan om dit boek te lezen in de kinderversie omdat het anders echt niet te snappen is en het heeft erge langen zinnen. In de klassieke versie is het erg lastig taalgebruik. Maar in de nieuwe versie is het veel makelijker. Dit boek moet je echt lezen het is een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen omdat het heel erg spannend is, je wilt bij elke bladzijde weten hoe het verder gaat.

Fabian Lie, oktober 2005

Zie: Boekpromoties voor de masterclass.