Uit het archief

Klik op de illustraties om ze in groter formaat te zien.

Een origineel intekenbiljet op de Lebègue serie (ca. 1891)

Dezer dagen ontving ik van dhr. Jan van Griethuijsen te Den Haag een buitengewoon interessant oud formulier, waarmee men kon intekenen op de Lebègue “Volksuitgave der Geïllustreerde Wonderreizen van Jules Verne in groot octavo formaat”:

Afbeelding: Bewijs van inschrijving

Naast naam en woonplaats moest de nieuwe abonné aangeven op welke wijze hij wenste in te schrijven: volgens de voorwaarden aangeduid in de eerste, tweede of derde inschrijvingswijze. Wat dit precies inhield staat niet op het formulier vermeld. Mogelijk in afleveringen, in kartonnen band of in luxe rode linnen band. Na invulling kon het formulier, na het afsnijden van twee flappen, worden opgevouwen en voorzien van een postzegel van één centiem.

Zoals bekend is de Lebegue uitgave de Belgische versie van de royaal octavo Elsevier editie, dubbelkoloms met alle afbeeldingen. Deze verscheen in afleveringen in de periode 1891-1892. De aanduiding “volksuitgave” wordt hier kennelijk gebruikt in contrast met de luxe editie in de blauwe bandjes, die toen ook in België werd uitgegeven bij Vuylsteke en niet in de zin van Robbers en Elsevier: dubbelkoloms platte tekst.

Zie:Terug naar overzicht “Uit het archief”