Vernefilms in diverse bioscopen

Naar aanleiding van het Jules Verne-jaar 2005 worden dit najaar in diverse bioscopen twee verfilmingen van Jules Verne vertoond: Op de komeet (Na kometě) en Een duivelse uitvinding (Vynález zkázy), beide van de Tsjechische filmmaker Karel Zeman.

Op zondag 9 oktober worden beide films vertoond in het Filmhuis in Den Haag, afgewisseld met een lezing. Daarna worden de films vertoond in het Filmhuis en andere bioscopen.

Programma

Vertoningen van Vernefilms

Filmhuis, Den Haag:

9 oktoberOp de komeet
Lezing
Een duivelse uitvinding
10 oktoberEen duivelse uitvinding
11 oktoberOp de komeet

Plaza Futura, Eindhoven:

23 oktoberEen duivelse uitvinding
23 oktoberOp de komeet
24 oktoberOp de komeet
26 oktoberEen duivelse uitvinding

’t Hoogt, Utrecht:

30 oktoberEen duivelse uitvinding
30 oktoberOp de komeet

Filmhuis Lumen, Delft:

3 novemberEen duivelse uitvinding
4 novemberOp de komeet
6 novemberEen duivelse uitvinding
6 novemberOp de komeet

Melkweg, Amsterdam:

7 novemberEen duivelse uitvinding
8 novemberOp de komeet

Achtergrondinformatie

Een duivelse uitvinding

Vynález zkázy. Karel Zeman, Tsjechoslowakije, 1958. Zwart-wit, 35mm, 82 min.
Met Lubor Tokos, Arnost Navrátil, Frantisek Cerný.
Naar Face au drapeau van Jules Verne.

Zemans film maakt de indruk een gigantische tot leven gewekte gravure te zijn, waarvan de basis is ontleend aan de fantasieën van Jules Verne. In Een duivelse uitvinding combineerde hij speelfilm met animatie waarbij hij zijn acteurs ondergeschikt heeft gemaakt aan de kunstmatigheid van hun decors zodat het lijkt alsof je naar bewegende houtgravures zit te kijken. Als uitgangspunt nam hij de beroemde illustraties van Bennet en Riou die in de boeken van Jules Verne te vinden zijn.
De inhoud van de film is een soort 19e eeuws James Bond verhaal. Dr. Artigas, een rijke gentleman zeerover streeft naar wereldmacht door vanaf een bolwerk in een dode vulkaan d.m.v. een onderzeeboot schepen te vernietigen en leeg te roven. Een geleerde professor wordt samen met zijn assistent door Dr. Artigas ontvoerd om mee te werken aan een explosief dat hem de macht over de aarde moet geven. De nobele professor maakt de boze opzet ongedaan en weet vlak voor de ondergang van de vulkaanvesting te ontsnappen met medenemening van een schone dame.

Op de komeet

Na kometě. Karel Zeman, Tsjechoslowakije, 1970. Kleur, 35mm Scope, 70 min.
Met Emil Horváth jr. Magda Vásáryová, Frantisek Filipovský.
Naar Hector Servadac van Jules Verne.

Spannende Jules Verne verfilming over een 19e eeuwse rijke Franse lieutenant in een Afrikaans land, die van de verdrinkingsdood gered wordt door een meisje dat achtervolgd wordt door slavenhandelaars die een komplot voorbereiden tegen de Franse overheersers. Ze worden allen meegezogen door een vreemde planeet. Ver weg van de aarde sluiten de imperialisten en de Afrikanen daar vrede om in een utopische maatschappij in harmonie samen te leven. Op deze planeet gebeuren vreemde zaken en ze komen voor verschillende verassingen te staan. Natuurlijk keren ze weer terug op aarde waar de vrede weer snel vergeten is.
Zeman liet zich voor deze film inspireren door oude ansichtkaarten en Victoriaanse etsen en combineert ook hier weer live-action met animatie. Een nog steeds actuele satire op onze maatschappij met haar zinloos geweld.

Zie: Overzicht van activiteiten in 2005.