Jules Verne expositie in Emmen

Expositie

Van 21 maart t/m 9 april 2005 vindt in de bibliotheek van Emmen een expositie plaats, georganiseerd door de Emmenaar Johannes Faber, lid van het Jules Verne Genootschap. De expositie zal zijn gebaseerd op de boeken en figuren, zoals ze voorkomen in de straatnaamgeving op het Industrieterrein Bargermeer in Emmen.

In de jaren ’50, toen deze wijk gebouwd werd, besloot men, teneinde niet te vervallen in traditionele namen als Industrieweg enz., de betreffende straten de volgende namen te geven: Jules Verneweg – Kapitein Grantstraat – Kapitein Nemostraat Michael Strogoffstraat – Phileas Foggstraat – Paganelstraat – Albatrosstraat – Nautilusstraat.
De burgemeester van Emmen werd door Cornelis Helling op 29 september 1958 namens de Société Jules Verne Paris gefeliciteerd met dit prachtige initiatief, en later, op 2 oktober, benoemd tot “membre honoraire de la Société de Jules Verne”.
Bij een recente uitbreiding van het Industrieterrein werd op het hierboven vermeld besluit voortgeborduurd en zo ontstonden: Kapitein Grantstraat – Glenarvanstraat – Kapitein Hatterasstraat – Kapitein Antiferstraat – Michel Ardanstraat; een en ander na een ingewonnen advies bij het bestuur van het Jules Verne Genootschap.

De basis van de expositie in de bibliotheek van Emmen is de door Gemeentewerken vervaardigde plattegrond van het betreffende Jules Verne-kwartier, waarop korte teksten worden aangebracht over de “naam-gever” met aan de boeken ontleende afbeeldingen.
Verder zal aan de hand van posters, foto’s, teksten en gravures een beeld geschetst worden van leven en werk van Jules Verne. Uiteraard zijn er ook boeken te zien, waarbij de beroemde blauwe bandjes niet kunnen ontbreken.

Lezing

Op 24 maart, om 10.30 uur, vindt er in de bibliotheek een “koffiebijeenkomst” plaats. Johannes Faber zal dan spreken over wat een verzamelaar bezielt, en over de betekenis van het Jules Verne kwartier in Emmen.

Onderzeeërs in de showroom

Vanaf 29 maart is in de showroom van Autobedrijf Misker een duikboot/minitheater te zien, evenals een expositie over 20.000 mijlen onder zee. Op 2 april kunnen kinderen in dit minitheater spannende onderwateravonturen beleven samen met kapitein Nemo. Iedereen die gedurende deze periode een auto koopt bij Autobedrijf Misker ontvangt als cadeau een jeugduitgave van 20.000 mijlen onder zee.

Kleurwedstrijd

Op 16 april vindt de prijsuitreiking plaats van een kleurwedstrijd voor basisschoolleerlingen.

Praktische informatie

Adres:

Centrale bibliotheek Emmen
Noorderplein 101
7801 BA Emmen
tel. 0591-681444
e-mail:
WWW: http://www.bibliotheekemmen.nl/
Zie:Plattegrond

Openingstijden bibliotheek:

Openingstijden van de bibliotheek van Emmen
maandag 13:00 – 20:30
dinsdag 10:30 – 17:30
woensdag 10:30 – 17:30
donderdag 13:00 – 20:30
vrijdag 10:30 – 17:30
zaterdag 10:30 – 16:00
zondag gesloten

Zie: Overzicht van activiteiten in 2005.