Uit het archief

Klik op de illustraties om ze in groter formaat te zien.

Een theaterboekje van de Reis rond de wereld uit Antwerpen (1909)

Theateropvoeringen van De Reis om de Wereld in 80 dagen in Nederland dateren al van 1875 (Ludeker: In de ban van Jules Verne, blz. 229). In België/Brussel begonnen deze al eerder, zoals blijkt uit de reclametekst op de folder van Van Santen voor het eerste deel van zijn Wonderreizen:

Naar Verne’s Reis om de wereld is het melodrama bewerkt, dat te Parijs reeds 375 maal, te Brussel 290 maal en nu sedert maanden te Amsterdam dagelijks wordt opgevoerd.

Wij wisten voor het Archief de hand te leggen op een zeldzaam theaterboekje uit Antwerpen gedateerd 1909. In onze moderne ogen is het bijna ondenkbaar dat De Reis om de Wereld bijna dertig jaar na dato nog steeds met veel enthousiasme opgevoerd werd en bezocht. In 1903 had in Antwerpen het nieuw gebouwde “Hippodroom paleis” zijn deuren aan de Leopold de Waelplaats geopend, tegenover het Museum voor Schone Kunsten. Het deed dienst als amusementstheater, waarin circusoptredens, spektakelrevues en grote theaterstukken werden opgevoerd. Het was destijds gebruikelijk dat de naam van een schouwburg veranderde met de manier waarop deze gebruikt werd. Voor theaterstukken bijvoorbeeld heette het ook de “Volksschouwburg van Antwerpen”.

Ansichtkaart: Volksschouwburg van Antwerpen
De Volksschouwburg van Antwerpen.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat beide namen prijken op genoemd “tekstboekje en programma” uit 1909 van De Reis rond de wereld in 80 dagen, dat wij recent konden toevoegen aan het Archief. De ondertitel van deze voorstelling luidde: Groot sensatiestuk in 5 bedrijven of 15 tafereelen naar de wereldberoemde roman van Jules Verne door F. van Doeselaer.

Boek: Tekstboek en programma van “De reis rond de wereld in 80 dagen”
Tekstboekje en programma.

Dit charmante programmaboekje op octavoformaat telt maar liefst 24 bladzijden. Het bevat o.a. de indeling van deze ‘Luisterrijke Tooneelopvoeringen’, die dagelijks tweemaal plaatsvonden, de rolverdeling met alle foto’s, de prijzen der plaatsen, een korte beschrijving van alle 15 taferelen, veel reclame, een overzicht van de indeling van de zaal.

Afbeelding: Zaalindeling van de Volksschouwburg
Zaalindeling van de Volksschouwburg.

Naast genoemde Van Doeselaer, die de toneelbewerking van het stuk had verzorgd, zijn enkele verdere bestuurders/organisatoren, die in dit boekje genoemd worden:

Krantenartikel: Overlijdensbericht van Willem Lemmens
Overlijdensbericht van Willem Lemmens. Uit NRC, 28 mei 1910.
Afbeelding: Taferelen van het stuk
De taferelen van het stuk.

De rolverdeling was als volgt:

Afbeelding: Rolverdeling
De rolverdeling.

Decennialang was het Hippodroompaleis een publieke trekpleister. Met de komst van de televisie verdween de belangstelling voor de volksrevue en de Hippodroom sloot zijn deuren in 1958. Daarna verloederde het gebouw tot aan zijn afbraak in 1973. Momenteel staat er een fraai wooncomplex.

Zie:Terug naar overzicht “Uit het archief”